אתם עומדים בפני רכישה של רכב משומש? עסקת טרייד אין או קניית מכונית יד שנייה מחייבת תשומת לב ואפילו זהירות, בכמה היבטים, בעיקר נושא הבעלות והמצב המכני, וכך תבדקו אותם בצורה ראשונית טובה

קניית רכב היא הוצאה גדולה: אפילו קנייה של רכב קטן ולא חדש מחייבת הוצאה של כמה אלפי שקלים, שלא לדבר על רכב משפחתי בן חמש או שש שנים.

בקניית רכב משומש חשוב לבצע בדיקות משני סוגים: לבצע בדיקה במוסך – כדי לוודא שהרכב נמצא במצב טוב ואין לו בעיות מכאניות. (2) – לבצע בדיקת בעלות: לוודא שרכב לא משועבד או שהבעלות עליו אינה שונה ממה שהמוכר מספר; שלא מדובר למשל ברכב חברה או רכב ללימוד נהיגה, וכו'.

את נושא הבעלות אפשר לבדוק ברישיון הרכב: מופיעות בו מספר הבעלויות הקודמות ומי הבעלים הנוכחי. את נושא השעבודים אפשר לבדוק בכל סניף דואר קרוב למקום בו אתם קונים את הרכב, בין אם בראשון לציון או בכל מקום אחר.

חשוב מאוד לשים לב לנושא השעבוד של הרכב, ושהוא חופשי מכל שעבוד כזה.

בדיקה מכאנית

בדיקת רכב מבחינה מכאנית יכולה להתבצע במוסך או במכון ייעודי, כמו מכון רישוי.

בבדיקה זו בודקים מספר דברים חשובים:

את ההתאמה בין מספרי הרישוי, המנוע והשלדה, כפי שהם מופיעים ברישיון הרכב; שלא הוחלף מנוע במכונית בלי שהדבר נרשם במשרד התחבורה, או שלא הצמידו לוחיות רישוי לרכב שלא שייך להן, וזייפו אותן.
את מצב השלדה והמרכב של הרכב ואת מערכת ההיגוי. מוודאים שאין פגיעות שמקורן יכול להיות בתאונה קשה שיכולה להיגרם מעבירה פלילית כמו אלכוהול/סמים וכו'. או עיקום מסגרת או ריתוכים ותיקונים מסיביים. כבר היו מקרים שבהם שודכו ורותכו חלקי מכוניות שונות ויצרו מהם מכונית שלישית, דבר שהוא כמובן לא בדיוק "רצוי".  מעבר לכך בודקים כמובן את מצב הצבע, באופן כללי.
בודקים את מצב מערכת החשמל של הרכב, את האורות והחיווט, את המזגן ואת מצב המצבר והטעינה שלו; מוודאים שהכול תקין.
מבצעים בדיקת מנוע, שכוללת דחיסה, פעולה סדירה וכו'.

בסיום הבדיקה נמסר דו"ח למזמין הבדיקה, ובדו"ח מופיע מצב הרכב, התקלות והפגמים שזוהו בו וכמובן שגם אי התאמות לרישיון, אם קיימות.

המכון אחראי לתוכן הבדיקה והדו"ח, כך שאם בהמשך מופיעה תקלה שלא זוהתה, מזמין הבדיקה יכול לכאורה לתבוע מהמכון את הנזק שנגרם לו.

מה עושים עם דו"ח הבדיקה?

את דו"ח הבדיקה לוקחים ברוב המקרים למוסך שמעריך את עלות התיקונים השונים שיש לעשות במכונית.

המוכר והקונה מגיעים לרוב לפשרה כלשהי שבה כל צד מכסה חלק מהעלויות האלה, ואם לא מגיעים להסכמה, הרי שלרוב גם אין עסקה.

האם כדאי לבצע בדיקה בכל רכב יד שנייה?

תלוי מאוד בגיל המכונית ובשווי שלה. במכוניות מיושנות או זולות כמעט תמיד אפשר לוותר על בדיקה במכון. במקרה כזה יש לפחות לקחת את האוטו למוסך, שיבצע בו בדיקה כללית ויעריך אם הרכב תקין במידה סבירה, או שלא.